Down Hall Reception

First impressions really do count, and the old reception at Down Hall did not do justice to the grandeur of the interior.

Our brief was to refurbish the reception in a manner that continued the expectations of guests arriving in front of the historic building.

The reception is a high traffic area, and the space needed opening up to allow circulation, although still had to feel approachable rather than sterile.

The first thing we did was to create a focal point by adding a faux fireplace and chimney breast. The fire itself is a reclaimed antique, in keeping with the era of the building and appears to have been revealed rather than a new addition.

We worked with existing panelling, and added to it, before painting with a bold period colour that makes a statement in itself.

The new parquet floor is real wood effect vinyl – chosen for its acoustic and hard-wearing properties.

Working around two structural columns, we designed a new shape reception desk.

The reception desk itself, although a huge improvement its predecessor, is clad with temporary materials; the availability of its final veneer and marble finishes being delayed by COVID. We hope to have these installed very soon.

The new reception has received many positive comments – and is far more in keeping with a stately home.

Images are copyright and kindly supplied by Down Hall